Меню Затваряне

Чай Чайник Чаша

Керамичен чайник
Керамичен чайник
Керамичен чайник

Чайникът е истинско предизвикателство за всеки дизайнер. При сервиране  той е центъра, главният играч. Чайникът носи настроение, дали стои върху печката в някоя хижа или „свири” в къщи , емайлиран лъскав или чугунен. Когато  сервираме чай на масата, чайникът носи история за различни култури и места. По целия свят има различна традиция и съдове за топлата напитка. Чая и съдовете за чай ни въздействат емоционално, предизвикват спомени, натоварени са с послания свързани с природата, карат ни да си спомняме преживяни неща. Свързват хората и създават условия за добър разговор и приятелство.

За това подхождаме много внимателно към дизайна,  избора на материал и техника на изработване.

Доверяваме се на нашето отношение опит и наблюдения свързани с чая за да създаваме чайниците и чашите на „Факири Дизайн Студио“.

Чайникът се състои от много елементи: чучур, тяло, капак, дръжка, всеки от тези елементи може да е доминиращ или подчинен. Елементите могат да са в хармония един с друг или да са противопоставени. Могат да се използват различни системи на чучура дръжката и капака.

При изработването на чайниците ние се стремим да подчертаем природния произход, както на напитката така и на глината. Ръчната работа, естествените цветове на глината и пепелните глазури са естествено вписани в дизайна ни. Индивидуалното отношение към всеки чайник или чаша ни помага да развием наши характерни дизайнерски линии натоварени с послания и традиция.

Малки чайници изработени на грънчарско колело.

Тези малки чайници  имат приказното излъчване на лампата на Аладин. Чучура е изработен отделно на грънчарското колело и е с форма на луковица, тялото е широко-леко сплескано, дръжката е издължена и удобна. Странично силуета е издължен. Капака е малък и допълва хармонично тялото с концентрични кръгове, които се свързват  с кръговете върху чучура. Чашата в основата е цилиндър с леко извита навън периферия и заобляне към по-тясно дъно. Формата е създадена така че да съхранява топлината на чая. Съдовете не са глазирани. Това подчертава вкуса на чая, и допълва дизайна с течение на времето с естествената патина на неглазираната глина. Декора на чайниците е нарисуван с голяма четка и е в съчетание с ефектите на огъня от пеща, както и създава приятно, топло излъчване. Чашата е с гравирани рисунки върху бяла глинена боя / ангоба/ и контрастира с минималистичният декор на чайника. Целта е да се създаде по-интимно отношение с чашата от типа „това е любимата ми чаша“.

Съдовете са изработени с традиционна българска грънчарска техника, но имат източно излъчване, основно заради матовото покритие което се получава от огнената пещ Анагама. Тази серия представя разбирането ни за чая, като напитка, хармония,  здраве, природа и дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *