Меню Затваряне

ЗА НАС

Първо през 2006г. нашето място заработи, като ателие.Ателие в което се раждат всичките ни идеи за следващото ни развитие. Започнахме да работим с деца, когато се родиха и нашите деца. Организирахме детски пленери в двора на Ателието,….. едни незабравими спомени, както за децата участници, така и за нас.Детски Пленер “Игла в купа сено”, беше светъл лъч в очите на децата и ни вдъхнови да продължаваме да работим с деца в други педагогически форми.Така се роди Школата по приложни и изящни изкуства “Арт Джунгла’’.Чрез школата имаме за цел да помагаме на любителите на приложните и изящни изкуства, да се докоснат до кухнята на създаването, и да популяризираме заниманията с изкуство. Подкрепяме и обучаваме деца и възрастни, които желаят да се докоснат до изкуството.Следващата стъпка беше да създадем наше пространство в което да покажем нашите произведения и да се срещнем с хората.

Галерия „ФАКИРИ” е открита през 2012г., като семейна галерия. Ние сме  художниците Атанаска и Александър Костови. В началото галерията беше  място за срещи, обучение, обмяна на опит и идеи между художници, любители, и ценители на изкуството, както и зала в която излагахме нашите произведения.

Основната ни дейност е свързана с представяне и продажба на нашите произведения на изкуството от керамика и живопис, както и с преподаване в Школата ни Арт Джунгла. Керамиката е представена както в съвременните и форми, така и в древните и проявления, техники на моделиране и изграждане, това е нашата работа. Живописта и рисунките са нашето ежедневие, любов и време в което се усъвършенстваме с други техники.

Колекцията ни в онлайн галерията представлява наш прочит на вижданията ни за съвременна керамика в България. Чрез работата си ние подкрепяме нови търсения и начини на интерпретация на нови сюжети в керамичен материал. Представяме техники за изпичане на керамични изделия в алтернативни пещи на твърдо гориво и съвременни декоративни модели, както и тяхното проявление в тези пещи. Работим по собствени проекти за запазване и съхранение на автентичния занаят, както и участваме в проекти свързани с представянето и опазването на керамиката и грънчарството в автентичния вид на занаята.

В онлайн „Галерия Факири” може да се видят съдове и техники на полирана керамика, ажури, краклета, гравирана керамика, пепелни глазури, както и образователни техники за изпичане, някои древни похвати свързани с ръчното моделиране и произхода на керамиката. Богата колекция от оригинални живописни платна, акварели и съвременни пластики.

ЗА НАС КАТО ХУДОЖНИЦИ

И двамата сме завършили  Национална Художествена Академия – гр. София, специалност Керамика – бакалавър и магистърска програма.

Изложби и участия:

Атанаска Костова

 • Общи изложби : Фестивал за съвременно изкуство „ПРОЦЕС ПРОСТРАНСТВО” –гр.Балчик /2003г.,2004г.,2005г.,2008г./Общи изложби „Пеизаж“ в Националната Художествена Галерия – София /2003г./ „Формат 30/30” в галерия АСТРИ – София /2005г./ „Два пленера” – галерия АРТ АЛЕЯ –гр.София /2004г./ “Хамам” – гр. Ихтиман с куратор Д. Грозданов/2004г./ СБХ, „Св.Спиридон” в галерия Шипка 6 /2009г./
 • Изложба на European Ceramic Context 2010– Дания
 • Член на Съюза на Българските Художници /2010г./

Александър Костов

 • Общи изложби : Фестивал за съвременно изкуство „ПРОЦЕС ПРОСТРАНСТВО” –гр.Балчик /2002г.,2003г.,2004г.,2005г.,2007г.,2008г./Общи изложби „Пеизаж“ в Националната Художествена Галерия – София /2003г./”Мъжко тяло”НХГ с куратор Р.Константинова /2002г./Фестивал „Сараевска Зима” – Босна и Херцеговина /2003г./ „Site des Arts”- СБХ/2004г./”Два пленера” – Арт Алея, София/2004г./Фестивал „Еко Арт” – гр. Русе/2004г./ „Формат 30/30”  в галерия АСТРИ – София /2005г./ „Два пленера” – галерия АРТ АЛЕЯ –гр.София /2004г./ “Хамам” – гр. Ихтиман с куратор Д. Грозданов/2004г./ СБХ, „Св.Спиридон” в галерия Шипка 6 /2009г./
 • Участва в уърк шоп в гр.Чанаккале – Турция – Алтернативни техники за изпичане на керамика заедно с Проф. Б.Бончев
 • Член на Съюза на Българските Художници/2010г./

Съвместни изложби на Атанаска и Александър Костови

 • Изложба „Виж ги……..гледат” в галерия ГАЯ – гр.София/2009г./
 •  Изложба ”Оградена същност” в галерия Шмиргела, София /2008г./
 • Изложба ”Рисунки на килограм” в Галерия Факири, гр. София /2018г./
 • Изложба „Керамичен джаз” в галерия Факири, гр. София /2018г./
 • През 2012г. създаваме Галерия „Факири” в която излагаме своите произведения и Школа по приложни и изящни изкуства „Арт Джунгла”, чрез която организираме образователни събития.Представяме различни художествени техники за изработка на керамични изделия, живопис и рисуване.
 • В нашето ателие през 2006г. организираме и детски фестивал на изкуствата „Игла в купа сено”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *