Модел на малка къщичка

КАК СЕ ПРАВИ СВЕЩНИК „КЪЩИЧКА“

Показваме ви как се прави малък свещник от глина.Модела може да се изработи и от полимерна глина, заедно с вашите деца и да внесе много радост и уют.

house 01
house 02
house 03
house 04
house 05

Как се прави керамична купичка в пет лесни стъпки?

1.Първо правим достатъчно змии /фуршове/, след това ги завиваме с найлон, за да не изсъхват и правим едно кръгло дъно от предварително подготвена глинена платка.

2.После с помощта на драскалка надраскваме периферията на кръгчето, намокряме с малко вода и………..започваме да слагаме змиите /фуршове/ върху така подготвената повърхност. И….. не забравяме да драскаме и намокряме винаги когато лепим две глинени повърхности една към друга.

3.Когато изградим желаната форма е необходимо да загладим повърхността от вътре и от вън /по желание/.

4.Естествено, ако купичката има нужда от дръжка – слагаме и нея, след което се заемаме със забавния декор.

5.Декорацията може да е графична или пластична, който както си поиска!!!

За да разпуснем след така тежката работа и умуване по декорацията, започваме да се занимаваме с грънчарство!

По някога се налага Сашо да  ни помага, защото все още не сме достатъчно добри в центроването.

А…. ето го и момента в който започваме да си играем!

Ателие по Керамика и Грънчарство

В сградата на НЧ „Св. Георги Победоносец 1999г.“, открихме прекрасна възможност за осъществяването на заниманията, на нашата Школа „Арт Джунгла”

Защо да изберете керамиката? Ателие по керамика за деца.
Керамиката е пластично изкуство, което развива въображението, прави ни по-спокойни, учи ни на търпение и сръчност. Помага ни да изразяваме своите мисли и чувства по един нетрадиционен начин, кара ни да се чувстваме създатели на нещо ново и изцяло наше.

Всички, които се учат да работят с глина се научават да се стремят към съвършеното, към изящното и красивото. Всяко докосване до глината е стремеж да го направиш по-гладко или грапаво, по-високо или ниско , по-равно, по-красиво.Когато работим с глина ние сме искрени, глината има свойството да носи отпечатъка на нашите настроения, и вече готовата пластика, съдче или пано, остават скъп спомен за нас и за преживяното. .

Художествени ръководители са керамиците – педагози: Атанаска и Александър Костови.
Темите са разнообразни и не се дублират, съобразяваме се с индивидуалните възможности на всеки участник!
Ателието протича със забавно поднесена демонстрация по темата и обяснение. В процеса на работа помагаме и насърчаваме всеки участник индивидуално. Накрая на урока имаме готово глинено произведение с което можем да се снимаме и да се похвалим. 
Организираме два модула годишно по 4 месеца.Заниманията се провеждат в Сряда от 17.30ч. до 20ч. Работим по предварително изготвена  програма от керамиците в нашата школа, в която са включени:

 • Лекции за формообразуването и технология на керамиката.
 • Ръчно изработване на изделия и пластики.
 • Моделиране, дизайн на форма и декор, релеф.
 • Грънчарство – практически умения по 20мин. на занимание. /Изпичането на керамичните изделия се доплаща и се извършва само на готови изделия и с изричното желание на обучаващия се./
 • Модул: Февруари – Май и Октомври – Януари
 • Сряда от 17,30ч. – 20.00ч.
 • Месечна такса 160лв./включва 10 астрономически часа: 16лв. на час/,
 • Еднократно посещение 60лв.
 • При плащане на Такса за целия модул 20% отстъпка: 512лв.
 • Такса за родител с дете 200лв. на месец и 640лв. при плащане за целия модул.
 • Възможно е включване в заниманията по всяко време на модула /ако има свободни места/, като тогава таксата се преизчислява.

Уроци по рисуване и керамика за деца

ШКОЛА ПО ПРИЛОЖНИ И ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА
АРТ ДЖУНГЛА

Всяка година в периода  на м.септември – м.май, каним своите малки фенове да се запишат на нашите много забавни Арт Ателиета.

За да се запишете трябва много да обичате да рисувате, да моделирате, да измисляте, и да се забавлявате.

 Записвания и въпроси за сезон – 2018/2019г. на тел:0897419880 – може да запишете вашето дете по всяко време.

Заниманията се провеждат на две места в София:

 1. ул.Калина Малина №6 / в сградата на НЧ „Св. Георги Победоносец 1999г.“- близо до зала Универсиада/. Подробности тук.
 2. ул.Любаш №2 / в салона – ателие на ЧДГ „Еко Дара“ – близо до Икея по Бистришко шосе/.Подробности тук.

Какво представляват тези уроци?

Уроци по Керамика за деца!

Детска Изложба „Малки Стъпки“

Плакат за детска изложба „Малки стъпки“ 2018г.

Каним Ви на едно от най-емоционалните събития, които организираме през годината.
„Малки Стъпки” е изложба, която представя нашия труд през сръчните ръчички на учениците ни, както и техните умения и идеи върху наученото.С тази изложба ние искаме да поздравим децата и родителите, за любовта и желанието им да творят.
За разбирането и търпението което влагате, за да се докосвате до нашия свят!

Уважаеми родители,
в изложбата ще вземат участие всички деца от школата по приложни и изящни изкуства „АРТ Джунгла“,
рисунките на малките художници, които ще участват в изложбата може да донесете в Галерия Факири до 19 май!
Ние с нетърпение ще ви очакваме на 22 май от 18.30ч. на официалното откриване и награждаване на децата.


Галерия Факири § Школа по приложни и изящни изкуства „Арт Джунгла”

Какво е АРТ ДЖУНГЛА?

АРТ ДЖУНГЛАТА е място което насърчава желанието да направиш нещо сам. Да успяваш да включиш своето въображение. Да не се съмняваш в своите идеи, и да работиш със самочувствието, че можеш. Често нашите деца имат идеи, които ги карат да се чувстват добре, но понякога те не могат да намерят място,  време или материали за тяхното реализиране. После идеята се стопява и техният пламък на създаването угасва. За това ние създадохме АРТ ДЖУНГЛА, в която нашите подрастващи деца да могат да организират своите творчески планове. Целта на проекта е, да развие креативното мислене на участниците, чрез представяне на голям брой възможности за решаване на една задача. Работата с много различни техники и материали развива сръчност и самоувереност. Натрупват се пластични познания, развива се усет към визуалното, и не на последно място е много забавно. АРТ ДЖУНГЛА е хубав начин да прекараш няколко часа през които  да се сдобиеш с изделие създадено от твоите ръце.

АРТ ДЖУНГЛА е пространство на възможности и предложения, подвижно поле в което се зачитат желанията  и се поощрява експериментирането, търсенето на нестандартни решения, като неусетно се придобиват знания и умения. Развива се сръчността, сдобиваш се със самочувствие на създател.  Участниците придобиват самоувереност развиват самоуважение и създават здрави взаимоотношения и приятелства помежду си.

РИСУВАНЕ, АПЛИКАЦИЯ И КОЛАЖ

Чрез рисуването и допира до изкуството ние се развиваме като личности с много по-широк светоглед. Когато започваме да се занимаваме с творчество от деца ние формираме вкус, знания и умения недостъпни за хората които никога не са се докосвали до изкуството. Позволявайки на нашите деца да се докоснат до магията на творенето, изобразяването и приложното им даваме  повече отговори и знания за света.Творческите занимания са изключително подходящи за всички възрастови групи и главно за хора живеещи предимно в градска среда. Това е отличен начин да разсеете своето дете и да му дадете тема за мислене и не на последно място удовлетвореност от резултата и наученото. Ако се престрашите и дойдете заедно на урок с вашето дете и на равно с него заявите желание за работа и творчество, това ще ви достави незабравимо удоволствие. Ще видите искричките и радостта,  които изпитват децата докато творят, а това само може да провокира  да светнат и вашите искрички. Възможността да посетите такъв урок си заслужава, защото после дълго време ще се наслаждавате на резултата.

Школата „Арт Джунгла“ организира ежегодна изложба на своите ученици, за да може усещането да е максимално истинско, и за да покажем колко много се гордеем с вас.

За Галерия „Факири” детското изкуство е на едно от най-високите стъпала.

Уроци по Керамика за деца!

Учителите Атанаска и Александър Костови, организираме „Ателиета по керамика за деца“.
Темите са разнообразни и не се дублират, съобразяваме се с индивидуалните възможности на децата!
Работилницата протича със забавно поднесена демонстрация по темата и обяснение. В процеса на работа помагаме и насърчаваме децата индивидуално. Накрая на урока имаме готово глинено произведение с което можем да се снимаме и да се похвалим. /При желание от ваша страна и доплащане, можем да изпечем творбата на вашето дете и да ви се обадим когато тя е готова, за да си я вземете./
Това ателие е насочено изцяло към децата и родителите, които искат децата им да работят само с глина.
Ателието се провежда в събота с предварително обявени дати: 26 януари, 23 февруари, 30 март, 20 април, 25май, 29 юни;

 • ВНИМАНИЕ: двете работилници се провеждат на различни адреси! 
 • Събота 10 – 12ч.,/само в определени дати: 26 януари, 23 февруари, 30 март, 20 април, 25май, 29юни; /София,ул.Любаш №2 / в салона – ателие на ЧЦДГ „Еко Дара“ – близо до Икея по Бистришко шосе/.
 • Събота 14 – 16ч.,/само в определени дати: 26 януари, 23 февруари, 30 март, 20 април, 25май, 29 юни;  София, ул.Калина Малина №6 / в сградата на НЧ „Св. Георги Победоносец 1999г.“- близо до зала Универсиада/

Подходящо е както за начинаещи така и за напреднали деца на възраст от 4г. до 12г.

Еднократно посещение: 25.00лв./Доплащане за изпичане 5лв./ Месечна такса – 80лв. / възможна е само за децата които посещават редовно нашите занимания в школата Арт Джунгла!/

Заплащането се извършва на място или по банков път. 
За тази работилница е необходимо предварително записване на тел: 0897419880.


Защо да изберете керамиката?
Керамиката е пластично изкуство, което развива въображението, прави ни по-спокойни, учи ни на търпение и сръчност. Помага ни да изразяваме своите мисли и чувства по един нетрадиционен начин, кара ни да се чувстваме създатели на нещо ново и изцяло наше. Децата, които се учат да работят с глина се научават да се стремят към съвършеното, към изящното и красивото. Всяко докосване до глината е стремеж да го направиш по-гладко или грапаво, по-високо или ниско , по-равно, по-красиво.Когато работим с глина ние сме искрени, глината има свойството да носи отпечатъка на нашите настроения, и вече готовата пластика, съдче или пано, остават скъп спомен за нас, за родителите  и  детството.

Месец на галерия Факири – 5

Преди пет години през месец октомври открихме нашето творческо пространство, което постепенно се превърна в място за работа и обучение по приложни и изящни изкуства за малки и големи художници.Сега пред нас се откриват много нови хоризонти за работа!Имаме много идеи за реализиране с цел популяризиране на работата на съвременния керамик и художник. За събитието може и да чуете в звуковия файл, който ни изпратиха от БНР след интервюто.http://bnr.bg/sofia/post/100887939/fakiri-razpalvat-lubovta-kam-glinata


В МЕСЕЦА НА ГАЛЕРИЯ „ФАКИРИ” Ви каним на едно художествено предизвикателство, по време на което ще имате възможност да пипате глината, да я мачкате или гладите, да се престрашите, да изваете малка пластика или да сбъднете детската си мечта. Ще се запознаете с художниците – керамици Атанаска и Александър Костови, които ще работят заедно с вас и ще ви дадат ценни съвети свързани с глината.
Подготвили сме слайд шоу с което ще се запознаете с кухнята на нашата много интересна работа.От експериментирането с материали, през изработването на изделията и тяхното изпичане.Ще превърнем времето от 24 октомври до 18 ноември в забавно представление на Галерия Факири и всеки участник ще бъде съавтор на инсталацията, която ще се получи накрая.
Проект:
Всеки ,който дойде в рамките на събитието ще получи парченце глина и инструменти за работа, ще изработи своето нещо и то ще бъде част от една обща инсталация наречена ‘’Запознай се с мен’’.
‘’Парченцата ‘’– малка пластика ще бъдат подредени в интериорен квадрат и ще образуват една обща пластична картина.
Събитието е безплатно.
Работно време: Вт.-Пет. От 11 до 19 ч., и Съб. от 11 до 16 ч.

Арт Ваканция на Витоша събира, музика рисуване и кино за децата!

Ежегодна детска изложба „Малки стъпки“ в Галерия Факири“

http://bnr.bg/sofia/post/100853612/art-vakancia-na-vitosha-sabira-muzika-risuvane-i-kino-za-decata

За да разберете повече за интервюто на БНР с нас, чуйте звуковия файл по-горе.

Изложба „Рисунки на килограм“

Изложба на Александър и Атанаска Костови.

Рисунки на килограм е замислена като изложба, която да провокира усещане за по-голяма достъпност на произведенията.Рисунката много често е много сериозно художествено произведение , тя може да е провокатор за много други произведения реализирани и от други материали.

Тази изложба ни дава възможност да покажем една голяма част от нашата работа през изминалата година, и дава смисъл на иначе самотната купчинка от рисунки в галерията.

Всеки може да открие своята рисунка , да се припознае в някое листче, да осети достъпността, да се осмели да си купи произведение на изкуството.

Така изглежда нашето пране тази седмица, нестандартния начин за излагане на рисунки създава много настроения и провокира най-различни реакции.

Няколко съвета, ако детето ви рисува.

В началото са само цапаници , безкрайни опити за разбъркване на различното кафяво, следва така трудното запълване на белия лист и после ето появява се първата рисунка!

Децата са щастливи докато рисуват.Удоволствието което изпитват  се изписва на лицето им, нямат търпение да се похвалят.Дълго след преживян успех се наслаждават на приятното усещане, всеки път като погледнат успешната рисунка изпитват задоволство, самочувствието им се променя, стават уверени.Това ги кара да стават по-наблюдателни и да се стараят да повторят успеха, като извлекат най-доброто от предишната им работа.Рисуването е много близко до тях и чрез него по достъпен начин получават одобрение и адекватно усещане за постигнати резултати.

Рисуването може да е един  от позволените начини да се изцапаме и да опознаем материалите. Задоволява любопитството  и засилва откривателските чувства:-темперните бои са гладки и меки, акварела е твърд, глината е студена и пластична.Позволявайте на децата си да опитват и да пипат различни неща с които се рисува, те много бързо научават кое от материалите за какво е.Не бързайте да се месите и непрекъснато да ги съветвате, те имат нужда да откриват някои неща сами. Давайте им този шанс.По този начин не рискуваме да се изплашат от материалите и по-лесно ще преодолеем страха от непознатите материали.Когато децата порастват и вече са разбрали как пише моливът и как пастелът, как се разбъркват боите, как се мие четката и т.н.,започват да имат нужда от напътствия за създаването на изображения. Много деца стигат сами до този етап и това толкова много им харесва, че сами могат да създават обекти (абстрактни, стилизирани, измислени) на принципа на пъзел или конструктор.

Светът около децата е наситен с много цветове, а ние можем да ги запознаем с тях и да ги научим как да ги възприемат и използват.Телевизионната среда е агресивна, за да може да им задържи вниманието, наскоро гледах детски филми в които, се налага клише:- искрящо жълто, червено и зелено. Децата се опитват да формират вкус към дрехи, играчки и бижута, но при този инфантилно подаден цветен сигнал не им даваме друг шанс освен момиченцата да харесват розово, а момчетата синьо. Изкуствено създадената цветност, която не ни е присъща е навсякъде около нас, телевизия, реклами, постери, флаери. Подсилените цветове дразнят нервната ни система и ни карат да правим необмислени неща.Замислете се дали ще се чувствате добре в една ярко светло зелена фосфоресцираща гора, в която дърветата са със св. сини стъбла и имат розови цветове. Не ви съветвам да спрете телевизията на децата, но можете да ги научите, как да гледат на това, да си говорите, че това са измислени цветни комбинации, да ги подсещате за действителните нюанси на нещата около тях.

Децата обичат контраста!Много пъти, разтревожени майки са ме питали: – Защо детето ми рисува с черно?Дали нещо не му е наред?

 • Да, сигурно случаите в които деца с някакви ментални, психични или интелектуални затруднения рисуват с черно или червено са много чести, но това не винаги е свързано с техните специфични затруднения. Всички деца обичат контраста, ясните контури, силните цветове и точните граници между цветовете.За тях това е много важно и докато не му се наситят няма да спрат, а ние като родители първата ни работа е да се притесним, да скрием боите и да забравим.Когато родителите показват притеснение относно цветовете които използва детето им, то започва да засилва работата с тези цветове изследва докъде могат да стигнат емоциите.Просто оставете децата да творят с черно, колкото си поискат. Даже може да им покажете различни графики, комикси и рисунки, които са изпълнени с графичен материал. Разкажете им за черно белите филми и фотографията.

Рисуването: Прекрасен начин да се измъкнеш от досадно задължение, като кажеш на мама, че отиваш да рисуваш.

Децата не могат да си купят сами моливи и бои, за това родители помагайте.

1.Внимавайте за твърдостта на моливите, които им купувате.Подходящи за рисуване са В и 2В.Цветните моливи също се различават по твърдост, може да попаднете на страхотен брой моливи с прекрасна кутия и да се окаже че детето не може и една черта да нарисува или оцвети с тях. Четете по опаковката някъде пише дали са меки.

2.Маслени пастели, също меки с по-малко съдържание на парафин и повече пигмент.

3.Темперни бои и палитра.

4.Четките с всякакви косми, плоски, кръгли, малки, големи, твърди, меки.С по- големите четки децата ще имат стимул да разработват по-големи пространства, с по малките ще опитат да се доближат до детайла.

5.Насърчавайте ги да подреждат и степенуват нещата с които работят.Покажете им къде трябва да поставят буркана с водата и палитрата.

6.Учете ги да пазят материалите с които работят за да могат пак да ги използват.

 1. За децата които работят с лява ръка, потърсете да купите ножичка за лява ръка. Ще бъдат много щастливи.

8.Научете ги да ползват работна дреха. Една голяма стара тениска на ТАТИ би свършила чудесна работа.

9.Непрекъснато ги насърчавайте, и проявявайте търпение.

10.Децата харесват много да влизат в галерии, не се притеснявайте да ги придружите.

Атанаска Костова – художник