Меню Затваряне

Първия урок в Курса по керамика и грънчарство

Курс по керамика и грънчарство на ГАЛЕРИЯ ФАКИРИ

Здравейте, ето как започва нашия Курс по керамика и грънчарство!

Ще Ви разкажем как изработваме първото си изделие, и как постепенно с това се запознаваме с материалите, инструментите и технологичните особености на занаята.

В нашия курс по керамика и грънчарство сме избрали за тема на първото изделие „Чашата“. Това е изделие, което не е лесно за изработка, но в себе си съчетава съвкупност от много важни елементи свързани с изграждането на почти всички други видове форми.

Така още в първия урок всеки курсист може да усети цялостта на нещата които ще научи в последствие.

„Чашата“ е форма , която участва много активно в ежедневието на съвременния човек и за всеки дизайнер тази форма е предизвикателство. Тя съчетава в себе си сложния сюжет за това да е комфортна, приятна, съразмерна, и в същото време индивидуална. Съдържа елементите на всички съдове/ дъно, стени, дръжка, периферия- гърло/, затова когато изработим първата си чаша, поставяме началото на дизайнерския поход в обучението по керамика и грънчарство. Не на последно място е и факта, че забелязахме, колко много се вълнуват хората от това , че са имали възможност те…….., лично да си направят чашата от която, ще изпият ароматното си кафе или чай.

Първи стъпки

Представяме на нашите ученици обща информация за видовете глини и техните качества. След това следват няколко правила за формообразуването и директно започваме с изграждането на формите.

В първия урок предоставяме на нашите курсисти няколко „молда“ /помощно гипсово калъпче/, които могат да използват и да си помогнат за изграждането на основата или дъното на чашата.

Направили сме дъното /основата/ на нашата чаша и започваме да изграждаме стените посредством платка /плоскост от глина/.

Задълбочаваме се в направата на платката, като внимателно я заглаждаме / и от двете страни/, оразмеряваме и можем да декорираме пластично.

Сглобяване на формата

Пристъпваме внимателно към съединяване на двете части, като дъното все още си стои в „молда“.

Старателно залепяме двете части една към друга и зашиваме страниците на платката. От тази операция зависи здравината на съда.

Довършителен ретуш и оформяне

Тук е време да извадим „Чашата“ от калъпчето и да видим, как се е получила формата. Можем да довършим изделието и да оформим периферията, за да бъде подходяща и удобна за приложение.

Грънчарство

Следва първи урок по грънчарство, като нашите ученици имат грънчарство всеки път!

Грънчарството е умение, което се развива на базата на много практика и упражнения, за това резултатите от наученото се виждат най-рано след 3-6 месеца. Заниманието е много завладяващо и забавно.

В края на курса нашите ученици умеят да създават и проектират форми сами, а някои се научават и да изработват малки форми на грънчарското колело.

Това е само началото на творческото приключение в нашия Курс по керамика и грънчарство в ГАЛЕРИЯ ФАКИРИ!

Може да закупите и ВАУЧЕР за един пробен урок при нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *