Меню Затваряне

Няколко съвета, ако детето ви рисува.

В началото са само цапаници , безкрайни опити за разбъркване на различното кафяво, следва така трудното запълване на белия лист и после ето появява се първата рисунка!

Децата са щастливи докато рисуват.Удоволствието което изпитват  се изписва на лицето им, нямат търпение да се похвалят.Дълго след преживян успех се наслаждават на приятното усещане, всеки път като погледнат успешната рисунка изпитват задоволство, самочувствието им се променя, стават уверени.Това ги кара да стават по-наблюдателни и да се стараят да повторят успеха, като извлекат най-доброто от предишната им работа.Рисуването е много близко до тях и чрез него по достъпен начин получават одобрение и адекватно усещане за постигнати резултати.

Рисуването може да е един  от позволените начини да се изцапаме и да опознаем материалите. Задоволява любопитството  и засилва откривателските чувства:-темперните бои са гладки и меки, акварела е твърд, глината е студена и пластична.Позволявайте на децата си да опитват и да пипат различни неща с които се рисува, те много бързо научават кое от материалите за какво е.Не бързайте да се месите и непрекъснато да ги съветвате, те имат нужда да откриват някои неща сами. Давайте им този шанс.По този начин не рискуваме да се изплашат от материалите и по-лесно ще преодолеем страха от непознатите материали.Когато децата порастват и вече са разбрали как пише моливът и как пастелът, как се разбъркват боите, как се мие четката и т.н.,започват да имат нужда от напътствия за създаването на изображения. Много деца стигат сами до този етап и това толкова много им харесва, че сами могат да създават обекти (абстрактни, стилизирани, измислени) на принципа на пъзел или конструктор.

Светът около децата е наситен с много цветове, а ние можем да ги запознаем с тях и да ги научим как да ги възприемат и използват.Телевизионната среда е агресивна, за да може да им задържи вниманието, наскоро гледах детски филми в които, се налага клише:- искрящо жълто, червено и зелено. Децата се опитват да формират вкус към дрехи, играчки и бижута, но при този инфантилно подаден цветен сигнал не им даваме друг шанс освен момиченцата да харесват розово, а момчетата синьо. Изкуствено създадената цветност, която не ни е присъща е навсякъде около нас, телевизия, реклами, постери, флаери. Подсилените цветове дразнят нервната ни система и ни карат да правим необмислени неща.Замислете се дали ще се чувствате добре в една ярко светло зелена фосфоресцираща гора, в която дърветата са със св. сини стъбла и имат розови цветове. Не ви съветвам да спрете телевизията на децата, но можете да ги научите, как да гледат на това, да си говорите, че това са измислени цветни комбинации, да ги подсещате за действителните нюанси на нещата около тях.

Децата обичат контраста!Много пъти, разтревожени майки са ме питали: – Защо детето ми рисува с черно?Дали нещо не му е наред?

  • Да, сигурно случаите в които деца с някакви ментални, психични или интелектуални затруднения рисуват с черно или червено са много чести, но това не винаги е свързано с техните специфични затруднения. Всички деца обичат контраста, ясните контури, силните цветове и точните граници между цветовете.За тях това е много важно и докато не му се наситят няма да спрат, а ние като родители първата ни работа е да се притесним, да скрием боите и да забравим.Когато родителите показват притеснение относно цветовете които използва детето им, то започва да засилва работата с тези цветове изследва докъде могат да стигнат емоциите.Просто оставете децата да творят с черно, колкото си поискат. Даже може да им покажете различни графики, комикси и рисунки, които са изпълнени с графичен материал. Разкажете им за черно белите филми и фотографията.

Рисуването: Прекрасен начин да се измъкнеш от досадно задължение, като кажеш на мама, че отиваш да рисуваш.

Децата не могат да си купят сами моливи и бои, за това родители помагайте.

1.Внимавайте за твърдостта на моливите, които им купувате.Подходящи за рисуване са В и 2В.Цветните моливи също се различават по твърдост, може да попаднете на страхотен брой моливи с прекрасна кутия и да се окаже че детето не може и една черта да нарисува или оцвети с тях. Четете по опаковката някъде пише дали са меки.

2.Маслени пастели, също меки с по-малко съдържание на парафин и повече пигмент.

3.Темперни бои и палитра.

4.Четките с всякакви косми, плоски, кръгли, малки, големи, твърди, меки.С по- големите четки децата ще имат стимул да разработват по-големи пространства, с по малките ще опитат да се доближат до детайла.

5.Насърчавайте ги да подреждат и степенуват нещата с които работят.Покажете им къде трябва да поставят буркана с водата и палитрата.

6.Учете ги да пазят материалите с които работят за да могат пак да ги използват.

  1. За децата които работят с лява ръка, потърсете да купите ножичка за лява ръка. Ще бъдат много щастливи.

8.Научете ги да ползват работна дреха. Една голяма стара тениска на ТАТИ би свършила чудесна работа.

9.Непрекъснато ги насърчавайте, и проявявайте търпение.

10.Децата харесват много да влизат в галерии, не се притеснявайте да ги придружите.

Атанаска Костова – художник

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *