Меню Затваряне

Медно-червена глазура

Червеният цвят на медта (медно-червена глазура) е топъл и познат, свързва се естествено с останалите земни цветове на керамиката. Медно-червена глазура се постига, чрез силна редукция на висок градус. При охлаждане на пещта много лесно може да се върне  към медно зелено. Свързва се с цвета на опушената глазура и създава много разнообразни ефекти . Създава се усещане за метално покритие, което подчертава формата и декора, чрез промяна на нюансите.

Огънят рисува по медната глазура с промяната на структурата и цвета. Всичко оказва влияние, количеството кислород в пещта, колко пепел се отделя при горене, мястото на изделието в пещта, какви съдове има около него, вида дърво и в какъв момент на изпичане то се използва, реактивността на базовата глазура и количеството меден окис  ………

Цветът влияе силно върху възприемането на формата облагородява я и придава завършеност и цялост. Синкаво-кафявият нюанс с който дъбовото дърво матира глазурата се слива с медно червеното, като общият цвят започва да отива към лилавото и на места даже синее. Лилавото и синьото се появяват от страната, която е изложена на най-силнен пламък. От другата страна повърхностите, които не са обърнати към огъня се отклоняват към оранжевия цвят и показват друго огнено състояние и хармония.

Нюансирането е толкова богато, че е трудно да се намерят два съда с подобно излъчване в една пещ, но разликата в цвета е богатство и създава по-силна връзка, между съдовете, като хармонизира чрез цветните  комбинации.

Неповторимостта на процеса, заради множеството фактори, които оказват влияние върху крайният резултат, правят работата с медно-червено много интересна и предизвикателна.

Търсенето продължава!

Следете ни и ТУК !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *