Меню Затваряне

Керамична икона на Свети Пророк Илия

Процес на изработване….:

Бяхме поканени да видим един параклис, построен на едно много красиво любимо мое място. Носталгията по детството ме налегна и….. помогна за осъществяването на този проект и изработката на керамична икона на Свети Пророк Илия.

Избрахме червената глина за основа. Решихме, че тя ще придаде по-автентичен и естествен вид на иконата. Естествено имаше и известни притеснения, защото червената глина е малко по-капризна за изработване на плочи от платка. Но пък гамата с ангоби с която разполагаме, много добре си пасва с тази червена основа. Размерът също беше предизвикателство, около 50/70см. за изображението и допълнителни 3см. за рамката.

Изработване

Първо подготвихме платката, от добре умесена глина и я прехвърлихме върху равна основа с подходящ размер. След това прехвърлихме изображението от предварително нарисувания проект и разграфихме местата за срезовете, така че максимално малко да пречат на рисунъка. Срезовете бяха фини и много точни, за да има най-малка фуга! /това беше трудно, дори се наложи Сашо да изработи специално острие за целта/ Едно от големите предизвикателства беше изсушаването на тези керамични плочи. Всеки керамик знае, че ако не се сушат внимателно, може плочите да се разкривят и изметнат, което би било фатално за керамичната икона. Започна едно внимателно ежедневно отвиване, обръщане, завъртане и пак завиване, докато не изсъхнаха всички парчета.

Рисунка

Внимателно подбрани нюанси с предварително направени проби на цветовете на ангобите. Започнахме рисуването с много старание и предварителна подготовка. Надежда…, през цялото време някой от компонентите да не ни предаде……, такива са страховете на всички керамици, защото не всичко по веригата може да се контролира до съвършенство. А всички искаме съвършен резултат накрая!

Когато изображението започна да се появява изпод четката на Сашо, видяхме че иконата става…, и тогава започнахме да се притесняваме още повече и да стискаме палци всичко до края на процеса да протече гладко!

Изпичането

Две класически изпичания, един бисквит и после на глазура.

Монтаж

Събота….., прекрасен ден. Качили сме се на Тушенджила с идеята да монтираме иконата и надписа на параклиса. Прогнозата е, тук, там да превалява….., В 16.00ч. започва лекичко да вали и бързо спира, това ни окуражава и продължаваме да си работим. В 17.30ч.,започва да вали малко по-силно, решаваме да спрем с работата за 10-15мин.,за да отмине облака, но дъждът се усилва, а ние сме на етап на който не можем просто да спрем и да продължим утре. Решаваме да довършим в пороя………., като си казваме, че ако иконата падне или се отлепи или нещо се обърка….., значи не е трябвало да бъде монтирана!

Продължава да пере здрав дъжд, а се очакват и гръмотевици!

Ние монтираме Свети Пророк Илия,……. ще излъжа ако кажа, че не се помолих да спре да вали, а и изпитвах истински страх, ако горе започнат гръмотевици…….., за миг си ги представих как удрят ожесточено големия метален кръст. Не исках историята да завърши с……. и двамата майстори хвърлиха инструментите и побягнаха надолу………… ?!? Истината е, че изпитахме истинска Благодат.

Дъждът все така си валеше доста поройно, аз подавам парчетата от керамичния пъзел на Сашо и вече съм приготвила последното. Разтривам си ръцете и леко започвам да подскачам, за да се стопля.

……………И в момента в който Сашо си сваля ръцете от иконата, вече залепил последното парче, един лъч светлина зад гърбът ни, огрява параклиса. Глазурата светва и дъждът спира….. Ей така изведнъж! А……. Подаръкът ДЪГА не е специален ефект!

Иконата е направена за Параклиса Свети Пророк Илия в Местност Тушенджила – Дарение ,село Стамболово – Ихтиманско.

Изработена, монтирана и дарена от художниците Атанаска и Александър Костови и син.

Автор на текста: Атанаска Костова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *