Меню Затваряне

Керамична икона на Свети Пророк Илия

Процесът на изработване

Бяхме поканени да видим един параклис, построен на едно много красиво любимо мое място. Носталгията по детството ме налегна и….. помогна за осъществяването на този проект и изработката на керамична икона на Свети Пророк Илия.

Избрахме червената глина за основа. Решихме, че тя ще придаде по-автентичен и естествен вид на иконата. Естествено имаше и известни притеснения, защото червената глина е малко по-капризна за изработване на плочи от платка. Но пък гамата с ангоби с която разполагаме, много добре си пасва с тази червена основа. Размерът също беше предизвикателство, около 50/70см. за изображението и допълнителни 3см. за рамката.

Изработване

Първо подготвихме платката, от добре умесена глина и я прехвърлихме върху равна основа с подходящ размер. След това прехвърлихме изображението от предварително нарисувания проект и разграфихме местата за срезовете, така че максимално малко да пречат на рисунъка. Срезовете бяха фини и много точни, за да има най-малка фуга! /това беше трудно, дори се наложи Сашо да изработи специално острие за целта/ Едно от големите предизвикателства беше изсушаването на тези керамични плочи. Всеки керамик знае, че ако не се сушат внимателно, може плочите да се разкривят и изметнат, което би било фатално за керамичната икона. Започна едно внимателно ежедневно отвиване, обръщане, завъртане и пак завиване, докато не изсъхнаха всички парчета.

Рисунка

Внимателно подбрани нюанси с предварително направени проби на цветовете на ангобите. Започнахме рисуването с много старание и предварителна подготовка. Надежда…, през цялото време някой от компонентите да не ни предаде……, такива са страховете на всички керамици, защото не всичко по веригата може да се контролира до съвършенство. А всички искаме съвършен резултат накрая!

Когато изображението започна да се появява изпод четката на Сашо, видяхме че иконата става…, и тогава започнахме да се притесняваме още повече и да стискаме палци всичко до края на процеса да протече гладко!

Изпичането

Две класически изпичания, един бисквит и после на глазура.

Монтаж

Събота….., прекрасен ден. Качили сме се на Тушенджила с идеята да монтираме иконата и надписа на параклиса. Прогнозата е, тук, там да превалява….., В 16.00ч. започва лекичко да вали и бързо спира, това ни окуражава и продължаваме да си работим. В 17.30ч.,започва да вали малко по-силно, решаваме да спрем с работата за 10-15мин.,за да отмине облака, но дъждът се усилва, а ние сме на етап на който не можем просто да спрем и да продължим утре. Решаваме да довършим в пороя………., като си казваме, че ако иконата падне или се отлепи или нещо се обърка….., значи не е трябвало да бъде монтирана!

Продължава да пере здрав дъжд, а се очакват и гръмотевици!

Ние монтираме Свети Пророк Илия,……. ще излъжа ако кажа, че не се помолих да спре да вали, а и изпитвах истински страх, ако горе започнат гръмотевици…….., за миг си ги представих как удрят ожесточено големия метален кръст. Не исках историята да завърши с……. и двамата майстори хвърлиха инструментите и побягнаха надолу………… ?!? Истината е, че изпитахме истинска Благодат.

Дъждът все така си валеше доста поройно, аз подавам парчетата от керамичния пъзел на Сашо и вече съм приготвила последното. Разтривам си ръцете и леко започвам да подскачам, за да се стопля.

……………И в момента в който Сашо си сваля ръцете от иконата, вече залепил последното парче, един лъч светлина зад гърбът ни, огрява параклиса. Глазурата светва и дъждът спира….. Ей така изведнъж! А……. Подаръкът ДЪГА не е специален ефект!

Иконата е направена за Параклиса Свети Пророк Илия в Местност Тушенджила – Дарение ,село Стамболово – Ихтиманско.

Изработена, монтирана и дарена от художниците Атанаска и Александър Костови и син.

Автор на текста: Атанаска Костова

1 Comment

  1. Надежда Николова

    Това дарение беше за параклиса,който градим!Историята е истинска,така както я разказват Настя и Сашо! Ще им бъдем благодарни винаги! Сърцето ми е пълно ,благодарение на тях ,на истинските творци ,които обичат работата си безкрай ! Поклон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: