Контакт/За нас/Архив

ГАЛЕРИЯ ФАКИРИ § FAKIRY DESIGN STUDIO

Работно време: Вт.- Пет.: 11.00ч.- 19.00ч.

Съб.: 11.00ч.-16.00ч.

Почивни дни: Неделя и Понеделник

Атанаска Костова +359 897 419 880

Александър Костов +359 898 435 078

Адрес:СОФИЯ ул.“Цар Асен“ № 87

Opening hours:   Tuesday to Friday: 11:00 – 19:00

Saturday: 11:00 – 16:00

Sunday and Monday: closed

Address: 87 Tsar Asen Str., Sofia

E-mail:atanaska@fakiry.com; alexandar@fakiry.com

           petrova.nastya@gmail.com; sashonastya@gmail.com

Галерия „ФАКИРИ” е открита през 2012г., като семейна галерия, на двамата художници Атанаска и Александър Костови. Място за срещи, обучение, обмяна на опит и идеи между художници, любители, и ценители на изкуството.Основната дейност на галерията е свързана с представяне и продажба на произведения на изкуството от керамика и живопис.Керамиката е представена както в съвременните и форми, така и в древните и проявления, техники на моделиране и изграждане.Колекцията на галерията представлява съвременен прочит на керамиката в България, подкрепя нови търсения и начини на интерпретация на сюжети в керамичен материал.Представя техники за изпичане на керамични изделия в алтернативни пещи на твърдо гориво и съвременни декоративни модели и тяхното проявление в тези пещи.

В галерия „Факири” може да се видят съдове и техники на полирана керамика, ажури, краклета, гравирана керамика, пепелни глазури, както и образователни техники за изпичане, някои древни похвати свързани с ръчното моделиране и произхода на керамиката.Галерия „Факири” разполага и с богата колекция от живописни платна, рисунки и съвременни пластики.

В пространството си галерията създаде Школа за приложни и изящни изкуства „Арт Джунгла”. Насърчава обученията по изкуства от най – ранна детска възраст (3год., както и деца с професионална ориентация).Школата има и специално отношение към любителите на приложните и изящни изкуства, подкрепя и обучава възрастни желаещи да се докоснат до изкуството.

 

Атанаска и Александър Костови   са  възпитаници на НХА – София, и след завършването си създават творческо ателие Факири Дизайн Студио,  с цел създаване на самобитна, автентична и уникална керамика, чрез възстановяване на древни техники на изпичане и обработка. Ателие „Факири“ е създадено през 2000г. и от тогава се занимава професионално с керамика изработена по древна технология и изпечена в стихийното пространство на специални пещи на дърва. Керамиката на ателието съчетава съвременното и древното. В момента в ателието се използва единствената в България пещ: Анагама, конструирана и построена от Александър Костов.

През 2003г. организират фестивал за детско изкуство „Игла в купа сено“ и от тогава двамата художници се занимават с развитието на млади таланти.През 2012г. създават школа за изкуства „Арт Джунгла“, която се помещава в галерия „Факири“. Целта на школа „Арт Джунгла“ е развитието на творческо мислене , натрупване на познания и създаване на умения  в областта на пластичните изкуства.

 

Ателието

Ателието се състои от две помещения и един навес, има  горен етаж който е склад. Постройката е на около деветдесет години и до преди тридесет е използвана за обор.

В началото беше само ентусиазъм и силната ни любов към това което правим. Всяка една работа реализирана в тези невзрачни помещения оставя следа и по някакъв начин тези груби стени започват да придобиват смисъла на Ателие.

АТЕЛИЕ  ЗА СЪЗДАВАНЕ – не просто пространство в което натрупваш умора, а мястото в което пристъпваш с мисълта, че ти си….. , че все още харесваш това което правиш и виждаш някакъв смисъл да работиш. Това усещане е някак егоистично , всъщност центъра на тази машина си ти самият.

FAKIRY DESIGN STUDIO е вдъхновено от прелестните мигове на съзерцание и почивка,от сутрешният аромат на гора, от запалената камина в красив есенен ден, от приятелски разговор в спокойна атмосфера, от прекрасните уикенди които ни помагат да се съвземем и да се насладим на красотата в живота.

Ние вярваме, че дизайнът е наше отражение…., отпечатък.

За керамиката FD изпечена на дърва:

Керамиката изпечена на дърва носи отпечатъка на огъня, съхранява историята на своя произход запечатан от пламъците на пещта. Топлотата, която излъчва е някак позната, тя казва това е моята чаша, това е моята кана. Всяка една повърхност става различна, на места кипнала и остра на други сатенена и мека, огънят подобно на диригент си е играл с твоето произведение, понякога той го унищожава, друг път го извайва наново. Но винаги историята на съда се обогатява, това не са сухите съвършени порцеланови съдове, които няма да пострадат от миялната машина – това са съдове, които все още са топли запазили част от пламъка през който са преминали.

В ателието се използва уникална  пещ за керамика на твърдо гориво (anagama kiln) която засилва усещането за топлота и  допринася за  неповторимият вид на нашата керамика FD.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *